2024.02.23., péntek - Alfréd
Nyíregyháza: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

A potencianövelők csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

frisshirek.hu | 2024. február 11. - 19:00
A potencianövelők csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

A szildenafil nevű hatóanyag segítheti a demencia és az Alzheimer-kór kezelhetőségét egy brit kutatás szerint.

Meglepő hatását fedezték fel a potencianövelőknek. Kiderült, hogy a merevedési zavart kezelő gyógyszerek, mint például a Viagra hatóanyaga (szildenafil) csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – idézi a Neurology folyóiratban közzétett tanulmányt a hvg.hu.

A kutatásban a brit nemzeti egészségügyi szolgáltató orvosi nyilvántartásának adatait fésülték át, összesen 269 725 férfiét, akiknek az átlagéletkora 59 év volt. Valamennyi személy merevedési zavarral küzdött, de nem mindegyiküknek írtak fel erre a célra PDE5-gátlót. Mire a vizsgálati időszak lezárult, 1119 embernél diagnosztizáltak Alzheimert.

A kutatásból azonban kiderült, azoknál, akik szedtek valamilyen merevedési zavart kezelő gyógyszert, nagyjából 18 százalékkal volt kisebb az Alzheimer valószínűsége.

Tény, ez a csökkenés csak a szildenafil nevű hatóanyag esetében volt egyértelműen megfigyelhető, más hasonló készítményeknél nem. A tudósok szerint azonban egyelőre vannak még nyitott kérdések arról, hogy miként hatnak az ilyen gyógyszerek az Alzheimerre, így további vizsgátok szükségesek.

Magyarországon 200-250 ezer ember küzd demenciával és Alzheimer-kórral. A betegség nem visszafordítható, de kezelhető. Az RTL riportja szerint több ezer gyógyszerfejlesztés irányul arra, hogy minél korábbi stádiumba beavatkozva a tünetek súlyosbodása késleltethető legyen.

Fotó: Pixabay.com