2023.09.29., péntek - Mihály
Nyíregyháza: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Visszakapja patinás külsejét a szocreál borzalommá silányított ikonikus áruház Budapesten

frisshirek.hu, 2023. június 08. - 07:50
Visszakapja patinás külsejét a szocreál borzalommá silányított ikonikus áruház Budapesten

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Az 1926-ban átadott áruház régi-új homlokzatának bemutatása után

a tulajdonos és üzemeltető Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa, Balogh Viktor újságíróknak elmondta: az épület felújítása összesen mintegy 8 milliárd forintba kerül, amit saját forrásból, illetve a Raiffeisen Bank finanszírozásával valósítanak meg. A homlokzat helyreállítására körülbelül 1 milliárd forintot fordítottak.

Az épületben a közösségi terek mellett üzletek és irodák lesznek, az üzletek nagyobb része már bérbe van adva, az irodák többségéről még folynak a tárgyalások.

A 16 ezer négyzetméternyi terület nagyjából fele lesz üzlet, a másik fele iroda.

A homlokzat ünnepélyes felfedése előtt Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere megköszönte a Corvin Palace tulajdonosainak és csapatának az értékmentő és értékteremtő munkát. Kiemelte, hogy

az áruház jól illeszkedik majd a megújult Somogyi Béla utcához, a Blaha Lujza térhez, illetve a Palotanegyedhez, segít otthonossá tenni a várost.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott:

a Blaha Lujza tér ellen történelmi bűnöket követtek el korábban, ezek közé sorolta az egykor itt álló Nemzeti Színház lebontását, autópályányi forgalom bevezetését a belvárosba és a Corvin áruház eredeti külsejének eltakarását alumínium homlokzattal.

A főpolgármester szimbolikusnak nevezte a városi traumák közös feldolgozását, ezek között említve, hogy a budapestiek visszakapják az áruház eredeti homlokzatát. A főpolgármester hangsúlyozta: a progresszív politika a sokszínűségben hisz, ami a múlt értékeinek felismerésével és újraépítésével őrizhető meg.

A téren a rendezvény kezdetén megjelentek a Fidelitas aktivistái, a náluk lévő molinókon többek között Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Karácsony Gergely képe szerepelt "háborúpártiak" aláírással, a molinókon a feliratok pedig "Ukrajna háborújának" támogatását tükrözték. A főpolgármester beszéde alatt egyebek mellett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely korábbi, a háborúval kapcsolatos nyilatkozatait hangosították ki.

Az esetet Facebook-oldalán a főpolgármester suttyóságnak, rosszindulatúnak és károkozásnak nevezte. Kiemelve, hogy leginkább a tulajdonosokkal szemben voltak ünneprontók a Fidelitas aktivistái, akik ahelyett a tisztelettel adóztak volna a Raiffeisen Bank önkéntes beruházása előtt, az átadás ünnepét olcsó politikai hecckampánnyal árnyékolták be. Ezzel szemben az egyik kormányzati médiaudvarhoz tartozó közéleti magazin vezető szerkesztője úgy méltatta a beruházást ismerőseinek szánva a Facebook-oldalán, hogy "2023-ban sem késő legyőzni a kommunizmust".

Több, mint tíz éve vagyok ellenzéki politikus, ennél cifrább dolgokhoz is szokva vagyok, úgyhogy ez önmagában engem nem zavar. De ezen a rendezvényen én csak vendég voltam. Végre vállalkozók tesznek valami jót is a városban – várom Tiborcz István, vagy Mészáros Lőrinc hasonló közérdekű cselekedeteit és felajánlásait –, akit megzavartak, azok ők voltak, nem én

- írta bejegyzésében Karácsony Gergely. Kitért arra is, hogy az ifjú kormánypárti aktivistáknak úgy sikerült a molinójukat a magasba emelni, hogy a tér virágain tapostak közben. Erről a gesztusról eszünkbe juthat az, ahogy a múlt héten az Európa-liga döntőjére érkező szurkolók, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. rossz szervezésének köszönhetően feldúlták a terézvárosi Liszt Ferenc teret, a földdel téve egyenlővé rengeteg frissen ültetett virágágyást, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

A kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala