2023.09.29., péntek - Mihály
Nyíregyháza: 27o - 27o
Az ország 19 megyéjében

A gyermekvédelem szerint történt visszaélés, a püspök szerint koholt a vád

Lukácsi Katalin, 2023. április 18. - 17:50
A gyermekvédelem szerint történt visszaélés, a püspök szerint koholt a vád

A Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett egy, a Hajdúdorogi Főegyházmegye szolgálatában álló pap ellen molesztálás miatt, amellyel kapcsolatban a rendőrség annak megalapozott gyanúja okán nyomozást is indított. A főpásztor, Kocsis Fülöp mégis koholt vádnak minősítette az esetet. Hogyan lehetséges ez?

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mielőtt az országon végigfutott volna az autóban talált nyíregyházi kisfiú holtestének tragédiája (a történtek legfrissebb fejleményeiről a frisshirek.hu-n itt olvashat), előtte már egy szintén a gyermekvédelmet érintő hír bejárta az országos médiát, amely ugyanúgy a Hajdúdorogi Főegyházmegyéből szökkent szárba. A holt kisfiút a csomagtartóban a rendőrségre vivő nevelőanya ugyanis a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye nevelőszülői hálózatának tagja.

A másik ügy, amely kevesebb figyelmet kapott, azt a 444 írta meg még pénteken. A Hajdúdorogi Főegyházmegyében szolgálatot teljesítő bizonyos Sz. atya ellen a rendőrség ugyanis szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz többszörös feljelentés után, amelyet elsőként a Gyermekvédelmi Szakszolgálat tett meg.

Az utóbbi eset különlegességét adja az is, hogy elsőként az egyházi visszaélések sorában, azzal kapcsolatban interjút adott az illetékes főpásztor, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita is.

Bár az egyház megtisztulása felé tett fontos lépés lehetett volna ez a felvállalt megnyilatkozás, inkább szomorú látleletté vált. A főpap ugyanis végig úgy beszélt, mint aki alig tanult valamit az elmúlt évek napvilágra került tragédiáiból. Az interjút az az Urfi Péter készítette, aki 2019 óta foglalkozik az egyház gyermekeket érintő visszaéléseinek feltárásával, ő volt az is, aki elsőként publikálta Pető Attila kálváriáját (az ő történetét a frisshirek.hu-n itt olvashatja el), munkáit az Isten háta mögött címmel 2022-ben gyűjteményes kötetben közölte is.

Annyit mondhatok, hogy az egyik papunkkal szemben vizsgálat folyik, amely vád nem tűnik megalapozottnak, sokkal inkább koholt vádnak tűnik

- nyilatkozta tömören is velősen Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája. Az interjúból az is kiderül, hogy bár többé-kevésbé követte az egyházmegye intézményrendszere azt a cselekvési tervet, amelyet a világegyház már kialakított hasonló esetek kivizsgálására, mégis tetten érhető a vád komolyan vételének a hiánya, miközben a szakma annak helyt adott. A feljelentést a Gyermekvédelmi Szakszolgálat tette, több igazságügyi klinikai szakpszichológus pedig arra az eredményre jutott a (feltételezett) áldozatokat megvizsgálva, hogy szexuális trauma érhette őket.

Ráadásul úgy nevezte a főpásztor koholtnak az immáron többes számba teendő vádakat, hogy nem is beszélt az áldozatokkal, az egyik érintett család tagjait csak az egyik papja hallgatta meg. Helyette azt a történetét fogadta el, és fogalmazta meg az interjúban Kocsis Fülöp, hogy az első vád azért születhetett meg, mert az érintett atya sokáig támogatta a családot, majd beszüntette a támogatást, és a család ezért azzal fenyegette meg, hogy ezzel fogja megvádolni.

Az atya azt mondta nekem, hogy az illető családot is nagyon sokban segítette, majd egy ponton nem segítette tovább, és szerinte ebből fakadt ez a fajta bosszú, amellyel állítása szerint először csak szóban fenyegette a gyermek hozzátartozója, és utána léptek erre a szintre

- mesélte el a valóságot Sz. atya tolmácsolásában Kocsis Fülöp.

Az eset mélységét és szomorúságát a feltehetően bekövetkezett visszaélések tragédiáján túl adja az is a kettős valóságértelmezés is, amely láthatóan mintha teljesen elférne egymás mellett, holott kizárja egymást. A magyar katolikusság egyik kiemelkedő személyisége a motoron közlekedő, karizmatikus főpásztor, a gyarapodó és aktív görögkatolikus egyház feje teljes lelki békével nevezi koholtnak a szakszolgálat és a hatóság megalapozottnak minősített vádját. Miközben képes azt nyilatkozni, hogy ők szeretik az egyik érintett családot, akit a jövőben is "ugyanúgy" fognak segíteni, mint eddig, mert ez a szeretet.

Pedig nem lehet egyszerre szeretetből hitelt adni a gyermekmolesztálás vádjának és koholmánynak nevezni azt.

Itt vagy a Gyermekvédelmi Szakszolgálat szereti valóban az érintett gyermekeket, vagy a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája, de mindkettőre egyszerre ez az állítás nem lehet igaz. Reményeink szerint az igazság hamarosan kiderül, ebben a kívánságában legalább egyetérthetünk Kocsis Fülöppel, aki azért adott interjút a 444-nek, az igazság kiderüljön.

A kiemelt kép forrása: a Görögkatolikus Médiaközpont Facebook-oldala