2023.09.29., péntek - Mihály
Nyíregyháza: 27o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Itt vannak a KSH számai - Somogy lett az utolsó a megyék között

Hajmási Judit, 2023. március 23. - 13:09
Itt vannak a KSH számai - Somogy lett az utolsó a megyék között

Megjelentek a KSH új számai a tavalyi ipari termelésről. Az egy lakosra jutó ipari termelési számok tükrében Somogy a sereghajtó, méghozzá úgy, hogy a vármegye számai az országos átlag felét sem érték el.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új számairól tegnap már a frisshírek.hu is beszámolt. Most a megyei adatokat vettük górcső alá.

A tavalyi év számai alapján Somogy vármegyében aggasztóak a számok. A KSH adatai alapján az 1 lakosra jutó ipari termelés annyira alacsony a megyében, hogy még az országos átlag számainak felét sem éri el.

Ipari tevékenység az ipar termelési értéke. Ezt a számot az iparba sorolt szervezetek saját termelésű termékek és szolgáltatások adatai alapján határozza meg a KSH.

Hogy miért fontosak ezek a számok? Azért mert az ipari termelés adatai jelzik előre, hogy hogyan alakul a munkaerőpiac és a fizetések növekedése vagy csökkenése a jövőben.

Tragikus, hogy egy átlagos adottságú, sőt a Balaton miatt kiemelt lehetőségű megyében milyen rossz a demográfiai helyzet, mennyire alacsonyak a keresetek (ami gyalázatosan alacsony nyugdíjat fog eredményezni), és ilyen rossz az ipari termelés, az nagyon borús képet vetít előre

– mondta a frisshírek.hu kérdésére Korózs Lajos szociológus.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ez a KSH által meghatározott szám megyei szinten nem egyenletes eloszlású, hiszen a Balaton déli partján lévő települések mindig fölfelé húzzák a megyei átlagot, vagyis a dél-somogyi régió vélhetően még sokkal rosszabb helyzetben van, mint a megyei átlag.

Fotó: pixabay.com és ksh.hu