2023.06.08., csütörtök - Medárd
Nyíregyháza: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Lélegeztetőgép biznisz - Fellélegezhet a kormány és a nyerészkedők is

, 2023. március 22. - 18:00
Lélegeztetőgép biznisz - Fellélegezhet a kormány és a nyerészkedők is

Épp ésszel fel nem fogható az az összeg, amennyiért a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízott egy projektcéget, hogy a pandémia elején lélegeztető gépeket vásároljon. A vitatott 17 milliárd forintos közbeszerzésnek nem csak ez volt az egyetlen sarkalatos pontja, 390 millióért tárolták úgy, hogy a gépek 90% ki se került a raktárakból. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A frisshirek.hu is foglalkozott már az üggyel, korábban megírtuk, hogy 2022 decemberében indították el a Silk Road Fund Zrt. jogutód nélküli végelszámolását a cégbíróságon. Az eljárás lebonyolításával ugyanazt a Süli Kálmánt bízták meg, aki korábban az egyetlen leánycég, a lélegeztetőgépeket beszerző Fourcardinal Kft.-t is felszámolta. Ugyancsak ez évben az atlatszo.hu közadatigénylést nyújtott be Országos Kórházi Főigazgatóságnak, melynek során kiderült, hogy ezeknek a gépeknek nagy része soha nem került be a kórházakba, 16 ezer kínai lélegeztetőgépből 13 ezer raktárban parkol. 

A készülékek kiemelkedően drágák voltak. A Fourcardinal Tanácsadó Kft. több mint 17 milliárdért adott el ezer kínai lélegeztetőgépet a magyar külügynek, két év alatt 20 milliárd forint profitot realizáltak. A nagy siker után pedig úgy döntött a tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a hatalmasat kaszáló társaságot - írja az oknyomozó portál

Az mfor gazdasági híroldal több ízben foglalkozott a közbeszerzéssel, a lap úgy tudja, hogy a tisztán magyar tulajdonú cég, a Fourcardinal Kft. korábban azt az egyiptomi kereskedőházat is működtette, amely közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához. 

A cégek szemmel láthatóan addig kellettek, míg a tulajdonosaik ki nem vették az osztalékokat, így mind a két korlátolt felelősségű társaságot megszüntették. A cégbíróságra benyújtott papírok alapján az eljárást 15 millió forint plusz áfáért végzik el.

A kormánynak - akarom írni, az adófizetőknek - meg ketyeg a gépek bérleti/raktározási díja:

havi 15 millió forint

- ki tudja még meddig.