2023.09.29., péntek - Mihály
Nyíregyháza: 27o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Komoly változás következett be az ingatlanpiacon Európában

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 07:20
Komoly változás következett be az ingatlanpiacon Európában

Az elmúlt év eseményei trendfordulót hoztak egész Európában és a hazai ingatlanpiacon is. A 2015 óta tartó meredek árnövekedés visszafogott tempóra váltott, sőt volt olyan uniós tagállam, ahol már árcsökkenést is tapasztaltak. Itthon a lassulás ellenére is jelentős volt az áremelkedés, Magyarország továbbra is az európai ingatlanpiac középmezőnyében helyezkedik el - közölte a Duna House vasárnap az MTI-vel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Duna House a közleményben az Eurostat lakáspiaci árindexét idézte: az Európai Unió tagállamaiban trendforduló rajzolódik ki a lakásárak változásában.

A 2022-es év eseményei meghozták az árak tekintetében a sokak által régóta várt enyhülést a globális ingatlanpiacon

- írták. A KSH legfrissebb lakáspiaci jelentésére hivatkozva azt hangsúlyozták

az áremelkedés ütemének mérséklődése látszik,

a tagállamok összességében 0,9 százalékos, az eurózónában 1,0 százalékos volt a drágulás 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. 2022 második negyedévéhez képest több tagállamban is megjelent a lakásárak csökkenése:

  • Dániában és Svédországban 3 százalékot meghaladó,
  • Romániában, Észtországban és Finnországban 1 százalék körüli mértékben;
  • a magyar index értéke 2,6 százalék volt

- jelezték. A bérleti díjak és a lakásárak az EU-ban 2022 harmadik negyedévében is enyhébben, de folyamatosan növekedtek az Eurostat szerint. 2022 harmadik negyedévében a bérleti díjak 2,1 százalékkal erősödtek az előző év azonos negyedévéhez képest - mutattak rá az elemzésben. A közleményben kiemelték:

  • a lakásárak az euróövezetben 6,8 százalékkal,
  • az EU-ban pedig 7,4 százalékkal nőttek;
  • a legnagyobb növekedést Észtországban (+24,2 százalék),
  • Magyarországon (+21 százalék)
  • és Litvániában (+19,3 százalék) regisztrálták,
  • míg az árak csak Dániában (-2,4 százalék) csökkentek.
Az idei év első hónapjában, a Duna House közreműködésével zárult tranzakciók alapján Budapest belvárosában átlagosan 1 millió forint feletti összegbe került négyzetméterenként az ingatlanvásárlás. Budán az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1,3 millió forintot a használt téglaépítésűek esetében. A bérlemények árszintjét is az aktuális kereslet mértéke befolyásolja, a fővárosban az átlagos albérleti díj elérte a 200 ezer forintot. A jelenlegi bérleti piacon még mindig nagyon erős a kereslet. Ez az árak további emelkedését vonja maga után

- idézték a közleményben Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com