2023.09.29., péntek - Mihály
Nyíregyháza: 27o - 27o
Az ország 19 megyéjében

Tavalyelőtthöz képest 2022-ben kevésbé nőtt az ipari termelés

frisshirek.hu, 2023. február 13. - 09:05
Tavalyelőtthöz képest 2022-ben kevésbé nőtt az ipari termelés

2022-ben az előző évhez képest az ipari termelés 5,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi, 9,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a csekély súlyú bányászaté 9,0 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva, amelyről az MTI számolt be.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2022-ben.

A termelés volumene az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben csökkent a termelés, a többiben 0,7 és 36 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 14,6 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,0, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export 8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál

- 2021-ben 8,9 százalékos volumennövekedést mért a KSH. A teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 8,4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 15,5 százalékkal bővült a kivitel volumene. A második legnagyobb, 14 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 8,5 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártásának kivitele bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 1,2 százalékkal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (17 százalékos) súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2022-ben 3,8 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,6 százalékkal) és Észak Alföldön csökkent (1,1 százalékkal). A többi régióban 2 és 14,2 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobbat Pest régióban.

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés,

azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján

az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8 százalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,8, a feldolgozóiparé 15,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8 százalékkal csökkent. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 34 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázis szintjét. A közúti gépjármű gyártása 48, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 28 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés több mint 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,2 százalékkal bővült, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal csökkent, elsősorban a hazai eladások visszaesése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek.

A legnagyobb (24 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még öt alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 34 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 2,1 és 31 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a 11 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a legnagyobb mértékében, 62 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 120, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 37 százalékkal bővült. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez utóbbiban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2021. decemberinek mintegy 2 százalékára zsugorodott.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (29 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb mértékben, 40 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest:

  • a legnagyobb, 28 százalékos volumenbővülést Pest régióban,
  • a legjelentősebb, 18,8 százalékos visszaesést Észak-Alföldön regisztrálta a KSH.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6 százalékkal nagyobb volt a 2021. decemberinél. Az új belföldi rendelések 12,2 százalékkal visszaestek, az új exportrendelések 7,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com