2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Török-szíriai földrengés - elindultak az orosz mentőalakulatok Törökországba,

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 07:49
Török-szíriai földrengés - elindultak az orosz mentőalakulatok Törökországba,

Elindult Törökországba az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első, mentőalakulatokat szállító repülőgépe hétfő este a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről. Szíriában az ott állomásozó orosz egységek kapcsolódtak be a földrengés következményeinek felszámolásába.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az orosz katasztrófaelhárító egységeket szállító An-148-as repülőgéppel tartott Törökországba Alekszandr Csuprijan, a szakminisztérium helyettes vezetője, aki a helyszínen fogja koordinálni a munkálatokat - az MTI híradása szerint.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyúttal utasította a Szíriában állomásozó orosz kontingens parancsnokságát, hogy biztosítson segítséget a földrengés következményeinek felszámolásában. 

Az orosz hadsereg elosztóközpontot létesített Aleppó, Hama és Latakia városokban, valamint Dzsebl, Sztamu és Busztan al-Basa településen, ahol a rászorulók élelmiszercsomagokat és alapvető cikkeket kapnak.

Tíz orosz katonai különítmény kezdte meg a romeltakarítást, az áldozatok felkutatását és az orvosi segítségnyújtást a legnagyobb pusztítást szenvedett területeken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének. Moszkvában a török és a szíriai nagykövetség előtt sokan helyezték el a részvétnyilvánítás virágait.

Fotó: MTI/AP, Besznia, 
Letakart holttestek egy teherautó platóján az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Besznia faluban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van.