2024.04.16., kedd - Csongor
Nyíregyháza: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

4800 főre emelkedett a törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

frisshirek.hu | 2023. február 07. - 10:22
4800 főre emelkedett a törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

Törökország középső területeit újabb erős utórengés rázta meg, miközben már a 4800 főt is meghaladta a törökországi és szíriai természeti katasztrófa halálos áldozatainak összesített száma. Az érintett területeken a mentőalakulatok elkeseredett küzdelmet folytatnak a romok alá temetett túlélők megmentése érdekében. Törökországban mostanáig mintegy 7800 embert hoztak ki az összedőlt épületek romjai alól.

A halálos áldozatok száma ma reggelre 3381 főre emelkedett Törökországban – a török katasztrófaelhárítás, az AFAD tájékoztatása szerint. Szíriában 1509 ember veszítette életét a legfrissebb kimutatás alapján, így a két országban összesen 4890 ember hunyt el a 7,8-es magnitúdójú tegnap hajnali főrengés és utórengései következtében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy munkatársa szerint félő ugyanakkor, hogy az áldozatok száma végezetül 20 ezernél is több lehet. 

A WHO tapasztalatai szerint ugyanis az ilyen nagy erősségű földrengések után a halálos áldozatok száma az első napok adatainak nyolcszorosát is elérheti a későbbiekben – tájékoztatta az AFP hírügynökséget Catherine Smallwood, a WHO vezető tisztviselője.

Közel 8000 embert mentettek ki eddig a romok alól török földön

Törökország 10 tartományában több mint 7800 embert menekítettek ki az összeomlott épületek romjai alól – közölte Orhan Tatar, a török katasztrófaelhárítás egy tisztviselője. Az egészségügyi központok gyorsan megteltek sebesült emberekkel.

Tűz ütött ki az iszkenderuni kikötőben

A Földközi-tenger partján fekvő Iszkenderun város kikötőjében tűz ütött ki. A konténerek felborultak a hétfő hajnali földrengés következtében, ez okozta a tüzet, melyet második napja próbálnak megfékezni a tűzoltók. Televíziós felvételek sűrű, gomolygó fekete füstről számoltak be az égő konténerek felett. Az Anadolu török állami hírügynökség tájékoztatása szerint a török parti őrség egy hajója is bekapcsolódott a lángok megfékezésébe a kikötőben - írja a France24.com. 

ISIS-terroristák szöktek meg egy szíriai börtönből

A földrengést kihasználva az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet legalább 20 harcosa szökött meg egy északnyugat-szíriai börtönből – tájékoztatta az intézmény egyik alkalmazottja az AFP hírügynökséget. A börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva, közülük 1300 körülire tehető azok száma, akik az Iszlám Állam katonái voltak egykoron. A fegyintézmény feletti kontrollt törökbarát erők gyakorolják.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin, Iskenderun