2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

4800 főre emelkedett a törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

frisshirek.hu, 2023. február 07. - 10:22
4800 főre emelkedett a törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

Törökország középső területeit újabb erős utórengés rázta meg, miközben már a 4800 főt is meghaladta a törökországi és szíriai természeti katasztrófa halálos áldozatainak összesített száma. Az érintett területeken a mentőalakulatok elkeseredett küzdelmet folytatnak a romok alá temetett túlélők megmentése érdekében. Törökországban mostanáig mintegy 7800 embert hoztak ki az összedőlt épületek romjai alól.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A halálos áldozatok száma ma reggelre 3381 főre emelkedett Törökországban – a török katasztrófaelhárítás, az AFAD tájékoztatása szerint. Szíriában 1509 ember veszítette életét a legfrissebb kimutatás alapján, így a két országban összesen 4890 ember hunyt el a 7,8-es magnitúdójú tegnap hajnali főrengés és utórengései következtében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy munkatársa szerint félő ugyanakkor, hogy az áldozatok száma végezetül 20 ezernél is több lehet. 

A WHO tapasztalatai szerint ugyanis az ilyen nagy erősségű földrengések után a halálos áldozatok száma az első napok adatainak nyolcszorosát is elérheti a későbbiekben – tájékoztatta az AFP hírügynökséget Catherine Smallwood, a WHO vezető tisztviselője.

Közel 8000 embert mentettek ki eddig a romok alól török földön

Törökország 10 tartományában több mint 7800 embert menekítettek ki az összeomlott épületek romjai alól – közölte Orhan Tatar, a török katasztrófaelhárítás egy tisztviselője. Az egészségügyi központok gyorsan megteltek sebesült emberekkel.

Tűz ütött ki az iszkenderuni kikötőben

A Földközi-tenger partján fekvő Iszkenderun város kikötőjében tűz ütött ki. A konténerek felborultak a hétfő hajnali földrengés következtében, ez okozta a tüzet, melyet második napja próbálnak megfékezni a tűzoltók. Televíziós felvételek sűrű, gomolygó fekete füstről számoltak be az égő konténerek felett. Az Anadolu török állami hírügynökség tájékoztatása szerint a török parti őrség egy hajója is bekapcsolódott a lángok megfékezésébe a kikötőben - írja a France24.com. 

ISIS-terroristák szöktek meg egy szíriai börtönből

A földrengést kihasználva az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet legalább 20 harcosa szökött meg egy északnyugat-szíriai börtönből – tájékoztatta az intézmény egyik alkalmazottja az AFP hírügynökséget. A börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva, közülük 1300 körülire tehető azok száma, akik az Iszlám Állam katonái voltak egykoron. A fegyintézmény feletti kontrollt törökbarát erők gyakorolják.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin, Iskenderun