2024.04.16., kedd - Csongor
Nyíregyháza: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Még a fideszesek fele sem ért egyet azzal, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványaiban

frisshirek.hu | 2023. február 07. - 09:52
Még a fideszesek fele sem ért egyet azzal, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványaiban

Ötből négyen, de még a fideszesek fele is úgy látja, nem elfogadható, hogy főleg kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek irányító testületeiben, miközben a megkérdezetteknek mindössze 9 százaléka ért egyet a politikusok jelenlétével - írta meg a Népszava, a neki készült Publicus Intézet felmérésének eredményét. Abban pedig mind a kormánypártiak és mind az ellenzékiek egyetértettek, hogy fontos kérdésről van szó.

A magyar választókorú lakosság háromnegyede szerintem egyáltalán nem, még további öt százalék szerint inkább nem elfogadható az, hogy vezető politikusok ülnek a modellt váltott egyetemek irányító testületeiben

- számolt be reprezentatív közvélemény-kutatásáról a Publicus Intézet. Csak 9 százalék ért egyet a kormánypárti gyakorlattal, amelyet az Európai Bizottság megelégelt. Még a fideszesek relatív többsége is kritikus ezzel a megoldással.

Csak harmaduk nevezte jónak ezt a gyakorlatot, de 49 százalékuk rossznak.

A választók többsége, 61 százaléka szerint egyértelműen nem elfogadható az, hogy az elmúlt pár évben 21 magyar egyetem államiból alapítványi fenntartásba került át, további 4 százalék pedig inkább nem tartja elfogadhatónak. A fenntartóváltással összesen csak 14 százalék értett egyet. Igaz, a megkérdezettek valamivel több mint az ötöde, 21 százalék nem akartak vagy nem tudtak válaszolni a kérdésre.

Ahogy arról január elején a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, a Népszava írta meg a magyar nyilvánosságban először, hogy az Európai Unió Tanácsa december 15-i döntése értelmében összeférhetetlenségi okokból felfüggeszti a modellváltáson átesett 21 magyarországi egyetem esetében az Erasmus+ csereprogram és a Horizont kutatási program finanszírozását. A friss kutatás szerint

a magyarok 43 százaléka teljesen, 6 százalékuk inkább jogosnak tartja ezt a döntést, míg csak 30 százalékuk ellenzi határozottan, és további 5 százalék vitatja részben.

Igaz, a fideszesek körében a legmagasabb a támogatottsága az egyetemeket államiból alapítványivá változtató kormányzati döntést, de nekik is csak 34 százalékuk ért egyet ezzel, míg 31 százalékuk szerint inkább nem lett volna erre szükség. Ezzel szemben az ellenzéki térfélen ennek a döntésnek kiemelkedően magas, 85 százalékok az elutasítottsága, míg csak 6 százalék ért vele egyet.

Az EU válaszlépésével kapcsolatban azonban megosztottabbak a reakciók. A fideszesek háromnegyede nem tartja jogosnak a döntést, míg az ellenzékiek 80 százaléka ért vele egyet. Arról azonban egyöntetű vélemény rajzolódott ki, hogy mindkét tábor fontosnak tartja a kérdést.

A kormánypártiak 74 százaléka, míg az ellenzékiek 94 százaléka szerint jelentőségteljes az egyetemek fenntartása körüli probléma.

Arról éppen tegnap számoltunk be a frisshirek.hu-n, hogy a 24.hu oknyomozásának köszönhetően kiderült, a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok többet költenek saját kurátoraik juttatásaira, mint a hallgatók ösztöndíjaira.

A kiemelt kép forrása: a Budapesti Corvinus Egyetem Facebook-oldala