2024.04.16., kedd - Csongor
Nyíregyháza: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Egész nap lőtte Herszont az orosz tüzérség vasárnap

frisshirek.hu | 2023. január 30. - 14:45
Egész nap lőtte Herszont az orosz tüzérség vasárnap

Kegyetlenül lőtte egész nap az orosz hadsereg a délkelet-ukrajnai Herszont – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez intézett tegnap esti videóüzenetében. Az északkeleti Harkiv, az ország második legnagyobb városa is célkeresztbe került, itt egy lakóépületbe csapódott be egy rakéta. Az ukránok válaszul egy vasúti hídra mértek csapást a zaporizzsjai régióban.

Jelentések szerint három ember veszítette életét Herszonban, a sebesültek száma hat fő. Két nővér a kórházban sebesült meg a támadások következtében.

A délkelet-ukrajnai Herszon térségében kevésbé intenzívek a harcok azt követően, hogy az orosz erők kiürítették a kikötővárost, illetve a Dnyeper folyótól nyugatra eső területeket a tavalyi év novemberében. Maga Herszon városa, a régió központja azonban továbbra is folyamatos tüzérségi támadásoknak van kitéve. A várost a folyó túlsó partjáról lövi az orosz tüzérség.

A szomszédos zaporizzsjai régióban intenzívebbé váltak a harcok az elmúlt néhány nap során. Itt hónapokra befagytak a frontvonalak a korábbiakban. Moszkva által kinevezett tisztségviselők közlése szerint az ukránok eltaláltak a térségben egy vasúti hidat, a csapás négy ember halálához vezetett - a France24.com híradása szerint.

A Molocsnaja folyó egy vasúti hídja ellen intézett támadást az ukrán tüzérség HIMARS rakétavető bevetésével – írta Jevgenyij Balitszkij, a régió oroszok által kinevezett vezetője egy közösségi médiaplatformon. Egy vasutasokból álló csoport négy tagja életét veszítette, további öt személy pedig megsebesült az akció következtében - tette hozzá. 

Harkiv is az oroszok célkeresztjébe került

A kelet-ukrajnai metropolisz, Harkiv területén egy háromemeletes lakóépületbe csapódott be egy rakéta, mely ezt követően részben összeomlott. Az áldozatok egyike egy idős nő – írta Oleh Szinehubov regionális kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében.

Fotó: Herszon kikötővárosa, Wikipedia.