2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A CIA kétszer menthette meg Zelenszkij életét

frisshirek.hu, 2023. január 17. - 16:22
A CIA kétszer menthette meg Zelenszkij életét

A CIA igazgatója, Bill Burns még az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete előtt Kijevbe utazott, hogy figyelmeztesse az ukrán elnököt az ellene készülő orosz merényletre. Ukrán tisztviselők állítása szerint az ukrajnai orosz invázió kezdete óta több mint 12 alkalommal törtek Volodimir Zelenszkij életére, amelyek közül legalább kettőt a CIA tájékoztatásának köszönhetően élt túl.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Volodimir Zelenszkij akkoriban még nyilvánosan elutasította az amerikai tisztviselők figyelmeztetéseit, amelyek szerint Oroszország a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb szabású szárazföldi intervencióját készíti elő Ukrajna ellen. A CIA-igazgató Kijevben titokban tájékoztatta őt arról, hogy élete veszélyben van, az oroszok a meggyilkolását tervezik. Minderről a Joe Biden harca, betekintés a Fehér Ház életébe (The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House) című, Chris Whipple a közeljövőben megjelenő könyvében olvashatunk.

Joe Biden amerikai elnök bízta meg a hírszerzési igazgatót, az Egyesült Államok korábbi moszkvai nagykövetét, hogy pontos információkkal lássa el Zelenszkijt az orosz összeesküvésekről.

Burns információi azonnal felkeltették Zelenszkij figyelmét, aki megdöbbent, majd kijózanodott a hír hallatán – a könyv beszámolója szerint - írja a pravda.com.ua.

Ukrán tisztviselők állítása szerint a háború kirobbanása óta Ukrajna elnöke több mint 12 merényletkísérletet élt túl.

Közülük legalább két merényletterv meghiúsítása a CIA-igazgató által megosztott amerikai hírszerzési információknak köszönhető – írja Whipple a könyvében.

Fotó: www.cia.gov