2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Nyíregyháza: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Egyre több az orosz katona és fegyverzet fehérorosz földön

frisshirek.hu | 2023. január 05. - 16:44
Egyre több az orosz katona és fegyverzet fehérorosz földön

Fehéroroszország és Oroszország tovább erősítik közösen létrehozott katonai egységüket katonák, fegyverek, valamint speciális felszerelés bevonásával – jelentette be a minszki védelmi tárca. Közös légi hadgyakorlatra is sor kerül a közeljövőben.

A minisztérium állítása szerint a közös katonai egységet az államszövetség védelmének erősítése céljából hozták létre, tekintettel a két ország Ukrajnával közös határszakasza térségében kialakult helyzetre.

Az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek személyzete, fegyverei, katonai és különleges felszerelései a továbbiakban is érkeznek a Fehérorosz Köztársaságba – közölte a minisztérium, amely azonba a közeljövőben tartandó közös légi hadgyakorlat pontos időpontját nem hozta nyilvánosságra - írja a Reuters.

Kijev már több alkalommal figyelmeztetett arra, hogy Putyin elnök felhasználhatja az Oroszországgal szoros szövetségben álló országot egy új, Ukrajna ellen índítandó szárazföldi offenzíva során.

Moszkva ezzel északon új frontvonalat nyithatna a háborúban.

A tavaly február végén Ukrajna ellen indított orosz invázió részben fehérorosz területről indult, a minszki vezetés hozzájárult ahhoz, hogy a Kijev elleni támadáshoz az orosz csapatok felvonulási területként igénybe vegyék az országot.

Fotó: openDemocracy