2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Csak a felét állja az állam az apasági szabadságnak

frisshirek.hu, 2022. december 22. - 09:00
Csak a felét állja az állam az apasági szabadságnak

Megjelent a Magyar Közlönyben az apasági szabadságról szóló új jogszabály, amely szerint az állam csak a felét fizeti az „extra” pihenőnek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hvg.hu cikke szerint a kormány a lehető legkevesebb extra szabadnapot biztosító lehetőséget választotta ki a három évvel ezelőtti EU-irányelvből, amely szerint 30 nap szabadságot kellene adni a gyerekük megszületése után az apáknak, de minimum tízet.

Amint arról lapunk,a  Frisshirek.hu korábban már beszámolt, december elején az Országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényt, amely megduplázta az eddigi 5 napos pótszabadságot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyébként már a nyáron jelezte, hogy egy 2019-ben született uniós irányelv szerint

az eddiginél lényegesen több fizetett szabadnap jár az apáknak.

Éppen ezért az érdekvédelmi szervezet felszólította a „magát családbarátnak valló” kormányt, hogy garantálja az apáknak a minimum tíz fizetett szabadnapot.

A szerdai Magyar Közlönyben hirdették ki az új jogszabályt.

A hvg.hu idézte a hozzá kapcsolódó kormányrendeletet, amely szerint

az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre.

A kormányrendelet január elsejétől hatályos.

Illusztrációs fotó: Pixabay