2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Nyíregyháza: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Egy pohár borban az ország - borünnepet tartottak a fővárosban

Lukácsi Katalin | 2022. december 14. - 19:00
Egy pohár borban az ország - borünnepet tartottak a fővárosban
A hagyományhoz méltóan december közepén tartották hazánk legjelesebb pincészetei a karácsonyi borkóstolásukat. A nagy borünnepen személyesen koccinthattunk az Év Bortermelőjének megválasztott Figula Mihállyal, és a legnevesebb magyar nedűket is megkóstolhattuk.

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk, a Magyar Bor Akadémia a múlt héten megválasztotta az Év Bortermelőjét.

A megtisztelő címet Figula Mihály kapta meg,

és már akkor azzal kommentálták a borvilágban a kitüntetést, hogy december 12-én személyesen is koccinthatnak vele a borszerető magyarok a Pannon Bormíves Céh Ünnepi Nagykóstolóján. De nemcsak a kitüntetettel, hanem a hazai borvilág színe-java részt vett a Testnevelési Egyetemen tartott borünnepen.

A középkori, még más szellemi hagyományokból építkező céh-kultúrára jellemző módon, az eseményen egymás mellé kerülhetett a tokaji Szepsy a badacsonyi Szeremley Birtok is, amelyek eltérő ízvilágot képviselnek.

Igaz, kiderült, van egy különleges badacsonyi bor, amely első ránézésre akár a Hegyalján is cseperedhetett volna,

és amelyhez külön elzarándokoltak, és vissza-visszatértek ajánlások alkalmával a vendégek. De erre még később visszatérünk, mert ha már Badacsonyt és a Szeremley Birtok emlegettük, érdemes felidézni a valamikori alapító alakját, aki abból is oroszlánrészt vállalt, hogy létrejöjjön az eseményt szervező bormíves céh.

Szeremley Hubát 2021 májusában veszítettük el, személyének emlékét azonban nemcsak a minőségi bortermelés kedvelőinek, hanem a magyar kultúra és polgári mentalitás tisztelőinek is érdemes ápolniuk.

Szenvedélyesen élt. Sokat vitorlázott, utazott, sakkozott és mindig valami új, meghökkentő dolgon törte a fejét. Már életében egy legenda volt, akinek kitartásából, bátorságából mindannyian sokat tanulhatunk

- összegzik életútját a kezdeményezéséből született céh honlapján. Kardos Gábor, a Szeremley Birtok kereskedelmi igazgató, ismert véleményformáló pedig Szeremley Huba életéről azt emelte ki, hogy akkor kezdte el visszaállítani a badacsonyi borkultúra megbecsültségét és alapított a minőségi gasztronómia világát képviselő éttermet a Balatonnál, amikor a partján még a Kádár-kori igénytelenség uralkodott.

Ez volt a legnagyobb kalandja, amire vagyona nagy részét rászánta

- emlékezett vissza rá írásában Kardos Gábor. Másik nagy álma, a bormíves céh pedig 20 évvel ezelőtt jött létre végül 10 méltán elismert hazai pincészet összefogásával. Céljuk saját összefoglalójuk alapján:

  • belföldön és nemzetközi szinten is méltó hírét vinni a magyar borok, borvidékek és borászatok erejének,
  • lobbizni a tisztességtelen piaci verseny ellen a borászati iparágban, a helyi termelők és kisgazdák előtérbe helyezésével,
  • díjazni és elismerni a magyar borkultúra fejlesztésében részt vevő személyek tevékenységét,
  • támogatni a kisüzemi bortermelést,
  • a hagyományos bortermelési megoldások mellett ösztönözni az innovációs módszerek kidolgozását is,
  • óvni, tiszteletben tartani, megőrizni a helyi szőlőfajtákat és népszerűsíteni az ezekből készülő házasításokat és fajtaborokat.

Mindeközben a céh tagjai a régi céhkultúrát követve közösséggé formálódva ajánlják és támogatják egymást.

Versenytársak helyett egy széleskörű családdá válva.

Ők engedtek bepillantást munkájukba december 12-én a borünnepen. Boraikat inkább hasonlíthatjuk műalkotásokhoz, mint egyszerűen élelmiszeripari termékekhez, borászati kultúrájukat pedig művészethez.

És hogy létezhet olyan bor, amely összekapcsolja Tokajt Badacsonnyal?

Igen. Igaz, Kardos Gábor elmondása szerint a kapcsolat inkább az ellentéten alapul, mégis a naiv borfogyasztó számára - első pillantásra mindenképp - a hasonlóság volt szembeötlő az ismert aszú nedű és a badacsonyi Zeusz kései szüretelésű itala között. Egy desszertbor, amely ellentétes személyiség jegyekkel rendelkezik, mint tokaji testvére, de minőségben mindenképp ahhoz emelkedik.

A karácsonyi borkóstoló értékes forgatagát nézve, valóssá válhatott bennünk a remény, hogy a magyar borászatnak van jövője. Azt a bor és a szőlő iránt alázatot tanúsító pincészetek formálják. Bízunk benne, hogy a minőségi borhoz és borfogyasztáshoz méltó magyar polgári kultúrának is van.

Hiszen mit ér az ízgazdag szőlőszem és a műgonddal érlelt nedű, ha nem lenne, aki azt értő módon ízlelni tudná?

A kiemelt kép forrása: a Pannon Bormíves Céh Facebook-oldala, amelyen az idei újborok láthatók Pannonhalmi Apátságban.