2024.04.16., kedd - Csongor
Nyíregyháza: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Brazíliát is hazaküldték a párbajhős horvátok

frisshirek.hu | 2022. december 09. - 19:20
Brazíliát is hazaküldték a párbajhős horvátok
Az előző kiírás ezüstérmese, Horvátország tizenegyesekkel búcsúztatta az ötszörös világbajnok Brazíliát a katari focivébé első negyeddöntőjében.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Brazília valóságos gálát rendezett a legjobb tizenhat között, amikor szemet gyönyörködtető játékkal 4-1-re verte Dél-Koreát – méghozzá úgy, hogy már a 36. percben négy gólos volt a különbség.

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote – MTI által ismertetett – elemzése szerint

Brazília sorozatban a nyolcadik tornáján jutott a nyolc közé, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

Aktuális világranglista-vezetőként legutóbb éppen a Selecao játszhatott negyeddöntőt, még 2010-ben. 

Emellett a számok szerint a rajt előtt is favoritnak tartott braziloknak volt továbbra is a legnagyobb esélyük a végső sikerre: 25 százalék.

Az előző kiírás ezüstérmese, Horvátország 1-1-es döntetlenre végzett Japánnal a nyolcaddöntő rendes játékidejében. Gól nélkül ért véget a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, így következhetett a tizenegyespárbaj és az ellenfél három próbálkozását is hárító horvát kapus, Livakovic megdicsőülése.

Horvátország válogatottja a japánok ellen sorozatban harmadszor bizonyult jobbnak hosszabbítást követő büntetőrúgásokban világbajnokságon

– a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) adatai szerint.

A várakozásoknak megfelelően a brazilok léptek fel kezdeményzőbben, de nyoma sem volt az előző mérkőzésen látott virtuozitásnak, a szervezett horvát védelmen rendre elakadtak a dél-amerikai támadások. Az első félidő legnagyobb lehetőségét a 42. percben jegyezhettük fel: Neymar tizenhatos sarkáról elvégzett szabadrúgása megpattant a sorfalon, és Livakovic kezében landolt a labda.

A második játékrész elején aztán erősen bekezdett Brazília, a 48. percben kétszer is nagyot kellett védeni a horvát kapusnak. A második lehetőség után egy lehetséges kezezés a videóbíró-rendszert is munkára bírta, de végül les miatt kifelé járt a szabadrúgás. A folytatásban nem változott a játék képe, a brazilok nyomtak, a horvátok stabilan tartották magukat – kapusuk, Livakovic kilenc védést is beutatott –, de gól nem született a negyeddöntő rendes játékidejében.

Következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A ráadás első perceiben a már ismerős koreográfia zajlott a pályán: a dél-amerikaiak keresték a rést a pajzson, míg ellenfelük fegyelmezetten tette a dolgát. Sőt, Horvátország akár a vezetést is megszerezhette volna: a csereként beállt Petkovic parádésan cselezte be magát a brazil tizenhatoson belülre, azonban rossz volt a lekészített labdája, amit Brozovic az égbe lőtt. A hosszabbítás első félidejének végén,

a 106. percben aztán Rodrygóval és Paquetával kényszerítőzött Neymar, majd eltolta a labdát Livakovic mellett és négy méterről, éles szögből belőtte a léc alá (0-1).

A brazilok csillaga ezzel a találattal utolérte Pelét hazája örökrangsorának élén.

Nem tartott azonban sokáig a dél-amerikaiak öröme, merthogy a hosszabbítás második félidejében gyakorlatilag a semmiből egyenlített Horvátország...

A 117. percben kontrát vezetett az európai csapat, Petkovic pedig ellőtte a visszatett labdát, ami egy védőn megpattant, így Alisson nem védhette (1-1).

A mérkőzés legvégén még a horvát kapus védett egy nagyot, de az eredmény már nem változott, így

jött az idegek csatája, a tizenegyespárbaj.

Livakovic rögtön az első brazil próbálkozást hárította – ezzel zsinórban négy tizenegyest fogott meg ezen a vébén –, a többi játékos ezt a kapuba juttatta a labdát, mígnem következett Marquinhos, aki a kapufát találta el így

Horvátország tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte Brazíliát.

Az ötszörös világbajnok utazhat haza, az előző vébé ezüstérmese pedig ellenfélre vár. A horvátok a ma esti Argentína-Hollandia mérkőzés győztesével találkoznak az elődöntőben.

NEGYEDDÖNTŐ

Horvátország–Brazília hosszabbítás után 1–1, tizenegyesekkel 4–2
al-Rajján, Education City Stadium. Vezette: Oliver (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Kovacic, Modric – Perisic, Pasalic, Kramaric. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Brazília: Alisson – Danilo, Silva, Marquinhos, Militao – Casemiro, Paqueta, Neymar – Raphinha, Vinicius Junior, Richarlison. Szövetségi kapitány: Tite.
Gólszerző: Neymar (105.), illetve Petkovic (117.)

Fotó: Dominik Livakovic horvát kapus és csapattársai, miután 4-2-re győztek a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Horvátország-Brazília mérkőzés 1-1-re végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki