2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Nemzetközi viszonylatban is nagyon magas a 20 % feletti inflációnk - a hazai ipar is gyengén teljesített

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 13:10
Nemzetközi viszonylatban is nagyon magas a 20 % feletti inflációnk - a hazai ipar is gyengén teljesített
Három más országgal együtt Magyarországon volt csak 20 százalékot meghaladó az infláció októberben – ez derül ki az MTI által közölt friss jelentésből.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,7 százalékra gyorsult októberben a szeptemberi 10,5 százalék után. A 38 OECD-ország közül 18-ban regisztráltak kétszámjegyű inflációt a szeptemberi 19 után:

a legmagasabb, 20 százalékot meghaladó rátát Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában és Törökországban mérték.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, az árak egy hónap alatt átlagosan 2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára a tizedik hónapban 4,3, egy év alatt pedig 40,0 százalékkal emelkedett.

Gulyás Gergely tegnap este a benzinársapka törlésekor újságírói kérdésre elmondta, hogy ez egészen biztosan az inflációt még magasabbra emeli, de konkrét számokat nem tudott persze mondani. 

A többi OECD országokban az infláció már negyedik hónapja mérséklődik, októberben, amikor 28,1 százalék volt éves szinten a szeptemberi 28,8 százalékot és az augusztusi 30,2 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 1974 májusa óta legnagyobb mértékű, 16,1 százalék volt a szeptemberi 15,3 százalék és az augusztusi 15 százalék után.

Az eurózónában pedig az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 10,6 százalékra nőtt a szeptemberi 9,9 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése pedig 4,8 százalékról 5 százalékra gyorsult októberben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme novemberben 10 százalékra lassult.

Októberben is nőtt a magyar ipar

Az ipari szektor szereplői egyre nehezebb helyzetben vannak, az ágazatot egymásra rakódó sokkhatások érik:

drasztikusan megdrágult az energia, megromlott a finanszírozási- és kamatkörnyezet, megnőttek az alapanyagárak

- reagált az októberi ipari termelés legfrissebb adataira Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai közleményében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében az ipari termelés volumene az előző évhez képest 5,9 százalékkal emelkedett, míg 2022 első tíz hónapjában összességében 6,6 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény. Azaz a szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar.

"A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében el kell kerülnünk a recessziót, meg kell őriznünk az ipari vállalkozások stabilitását"

- fogalmazott a miniszter. A kormány éppen ezért lépett időben. Elindította az energiaintenzív termelő kkv-k támogatását, meghirdette a Gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramot, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül, továbbá kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra is - emlékeztetett a miniszter.

Bár az iparban a high-tech termékek aránya már ma is 70 százalék, ahhoz hogy az ipar a jövőben is jól teljesítsen, folytatni kell a beruházásokat, tovább kell erősíteni a csúcstechnológiát és a magas hozzáadott értékkel bíró termelést célzó fejlesztéseket, növelni kell az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot. A kormány éppen ezért minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel - hangsúlyozta a miniszter.