2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Jogkövető magatartást vár a pedagógusoktól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 16:28
Jogkövető magatartást vár a pedagógusoktól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tisztában van az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesíti előnyben, ezért országos szakmai egyeztetést szervez.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az egyik egyházi iskolában is annyi tanár kezdett tiltakozni, hogy nem lesz tanítás két napig

- 24 tanár polgári engedetlensége okán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2022. december 5-én és 6-án, hétfőn és kedden nincs tanítás – jelentette be közösségi oldalán az intézmény egyik pedagógusa, amelyet a Tanárok a Tanárokért szerveződés osztott meg közösségi oldalán - írta meg a Frisshirek.hu.

A budapesti Piarista Gimnázium tanárai közös nyilatkozatban szólították fel a pedagógusokat polgári engedetlenségre. Ebben a katolikus egyház katekizmusára hivatkoznak.

“Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget - amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel - az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.” 

(2242. pont)

"Arra biztatjuk az egyházi fenntartású intézmények pedagógusait, hogy a december 8-ára hirdetett országos munkabeszüntetéshez polgári engedetlenséget vállalva csatlakozzanak!" - írják Facebook-bejegyzésükben. 

Az MKPK szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a testület tagjai a sajtóból értesültek egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről.

A munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, hiszen felelősséggel tartoznak a szülők felé, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az állam felé is el kell számolniuk a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeik teljesítésével - írták.

Úgy fogalmaztak:

"tisztában vagyunk az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítjük előnyben és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a pedagógus hivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen."

A püspökök reményüket fejezték ki, hogy

kialakul egy olyan szakmai párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok szakmai szervezetei között, amely előreviszi az oktatás és nevelés ügyét és hosszú távú stabilitást biztosít annak.

Ennek érdekében az MKPK képviselői folyamatosan részt vesznek többek között a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a Szakképzési Innovációs Tanács és a Köznevelési Tudományos Tanács munkájában, és javaslataival segítik ezen testületeket.
Jelezték, a konferencia a Katolikus Pedagógiai Intézet segítségével jövő év elejére országos szakmai tanácskozást kíván szervezni a témában.
Hozzátették: remélik, hogy a döntéshozók és a pedagógusok is mérlegelik ezt a helyzetet és bölcs döntést hoznak.

"Nem mondunk le az oktatás és a pedagógusok általunk is ismert, nehéz helyzetének jelzéséről, hanem ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett"

- írták.