2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Gyurcsány Ferenc: Igazi, alkalmatlan, szerencsétlen kormányunk és kormányfőnk van

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 13:00
Gyurcsány Ferenc: Igazi, alkalmatlan, szerencsétlen kormányunk és kormányfőnk van
Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyát fejtette ki legfrissebb Facebook-posztjában Gyurcsány Ferenc, ezúttal azonban nem a tőle már megszokott szabadvers formátumban. Ugyanakkor azt írta, hogy a miniszterelnök „önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele”.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az európai demokraták szemszögéből igyekezett megvilágítani a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy szerinte mivel van és mivel nincs bajuk az illiberális demokráciát érintően. Azt írta, hogy ha az

illiberális jelző valójában konzervatív nézetekre utal, akkor hazudik a kormány abban, hogy emiatt büntetné őket az Európai Unió, vagy bárki. Lehet ugyanis konzervatív politikát folytatni, „megpróbálni belebeszélni az emberek, a családok életébe, hitébe”, ez legitim vita különböző meggyőződésű demokraták között.

Azonban ha az

illiberális demokrácia valójában a polgári demokrácia tagadása, az szerinte más helyzet. Mert a polgári demokrácia abban az értelemben feltétlenül liberális, hogy lényege a szabad polgárok államalkotása, azaz a polgárok teremtik az államot és határozzák meg az alapvető közösségi viszonyok jellemzőit.

Ebből következik, hogy mivel a polgárok a szabadságukat az állammal szemben is megvédik, ezért a polgárok állama csak korlátozott és ellenőrzött hatalommal rendelkezhet. Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, tudja, Orbán Viktor illiberalizmusa ezt tagadja, az ő világukban a politikai akarat által vezérelt állam uralkodik a polgárok felett, ezért ezen a ponton valóban éles vitában van a kormány az Európai Unióval és minden demokratával. Az úgynevezett jogállamisági vita is erről, és nem Orbán Viktor konzervativizmusáról szól.

Facebook-bejegyzésében azt is kifejti, hogy

Európai Unió polgári demokráciák történelmi szövetsége, „az orbáni önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele”. – Ha ma kérnénk felvételünket az unióba, nem vennének fel bennünket. Orbán nem feszegeti a kereteket, hanem kilépett a keretek közül. Egyelőre nem vállalja a nyílt szakítást

– majd hozzáteszi, hogy a polgári demokrácia keretei között Orbán rendszere nem fenntartható, ezt ő is tudja és a túléléséért harcol, amikor szembemegy Európával.

Gyurcsány Ferenc a benzinársapka megszüntetését is kommentálta friss Facebook-bejegyzésében:

Igazi, alkalmatlan, szerencsétlen kormányunk és kormányfőnk van. Nem a valóság hajlott meg. A kormányfő hajlott meg a valóság kényszere előtt. Vesztes. Leülhet, 1-es!