2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Feljelenti az MSZP Matolcsy Györgyöt a forint árfolyamának rontása miatt - Fokozódó belharc a Fideszben? Folytatódik a Matolcsy-Orbán párharc

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 15:30
Feljelenti az MSZP Matolcsy Györgyöt a forint árfolyamának rontása miatt - Fokozódó belharc a Fideszben? Folytatódik a Matolcsy-Orbán párharc
Feljelenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét az MSZP a forint árfolyamának rontása miatt - mondta el a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Matolcsy György hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén közölte:

Magyarország válságközeli helyzetben van, a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa

- emlékeztetett Komjáthi Imre.

"A jegybankelnök ezzel a kijelentésével keringőre hívta a spekulánsokat. Nem csupán sokadjára tette lejtőre a forintot, de olyan veszélynek tette ki hazánkat, amilyet jegybankelnöktől még nem láttunk. Ez gazdaságtörténelmi bűn"

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ezért feljelenti a jegybankelnököt.

Közölte: bíznak abban, hogy Polt Péter legfőbb ügyész teljesíti alkotmányban foglalt feladatát, és nem maradnak el a következmények Matolcsy mondatai miatta, amelyek a forint további elértéktelenedését eredményezhetik.

Az MNB törvényben foglalt elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása - emlékeztetett a szocialista politikus.</p

Kocsis Máté: A jegybank meg akarta hosszabbítani Matolcsy elnöki mandátumát

Az MNB keddi közleménye után a Világgazdaság megszólaltatta az üggyel kapcsolatban Kocsis Mátét, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjét, aki a következőket mondta:

Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban. De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.

A vonatkozó jogszabályok szerint a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára hat évre nevezheti ki a Magyar Nemzeti Bank mindenkori elnökét. Egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a jegybank elnöki tisztségét. Matolcsy György 2013 márciusa óta áll a MNB élén. Újabb hatéves ciklusát 2019 tavaszán kezdte meg, tehát a megbízatása 2025-ben jár le - foglalta össze a lap.

Ahogy azt a Frisshirek.hu is megírta, a Magyar Nemzeti Bank „határozottan cáfolja” a kormánypárti vg.hu-n megjelent, névtelen szerző mögé bújó „értesülését”, mely szerint Matolcsy György egy olyan jogszabály-módosításért lobbizott a kormánypártoknál, mellyel „élete végéig, de minimum 2031-ig” az MNB elnöke maradhatott volna.

A vg.hu szerint a kormánypártok elutasították Matolcsy kezdeményezését, aki emiatt megsértődött, és ennek „a személyes sérelemnek” tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

Az MNB keddi közleménye azonban leszögezi:

„A MAGYAR NEMZETI BANK HATÁROZOTTAN CÁFOLJA A VG.HU OLDALON MEGJELENT AZON SAJTÓPLETYKÁT, AMELY SZERINT AZ MNB AZ ELNÖKI MANDÁTUM HOSSZÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSÁT KEZDEMÉNYEZTE VOLNA”,

és a jegybank

AZONNALI HELYREIGAZÍTÁST KÉR MINDEN ÉRINTETT SAJTÓORGÁNUMTÓL.

Ma szavaz az Országgyűlés az MSZP javaslatáról: kössék a pedagógusok fizetését a jegybank elnökének béréhez!

A tanárok fizetése ne lehessen kevesebb, mint a mindenkori jegybankelnök fizetésének az egytizede – erről az MSZP által benyújtott módosító javaslatról is szavaz szerdán az Országgyűlés. Ez azt jelenti, hogy a kezdő tanári fizetésnek pótlékokkal együtt el kellene érnie az 500 ezer forintot, ami 2023 márciusától már 600 ezer forintra emelkedne.

Ma az MNB elnökének fizetése havi bruttó 5 millió forint, ami a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat szerint jövőre már a bruttó 6 millió forintot is meghaladhatja, és minden évben automatikusan követi az átlagbérek növekedését - írja beharangozójában a hirklikk.hu.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet