2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Az ombudsman után az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy teljesen rendben van tanárok sztrájkjogának korlátozása - Holnap újra országos pedagógussztrájk

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 21:18
Az ombudsman után az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy teljesen rendben van tanárok sztrájkjogának korlátozása - Holnap újra országos pedagógussztrájk
Elutasította az Alkotmánybíróság (AB) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból. A Fidesz és a Kormány érdekeit kiszolgáló döntés következményeitől az Alkotmánybíróság is fél, ugyanis bár a határozatot már egy hete meghozták, nem merik nyilvánosságra hozni - írta Tóth Bertalan még reggel Facebook oldalán. Az Alkotmánybíróság este kihirdette végül határozatát.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Facebook-oldalán tette közzé az Alkotmánybíróság döntését, amely megerősítette a tanárok jogfosztását.
A tanárokkal bármit meg lehet tenni - állítja az Alkotmánybíróság. A testület legújabb döntésében, amelynek előadó bírája Handó Tünde volt, elutasította a tanárok jogfosztása ellen benyújtott indítványt

- jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Facebook-oldalán. Azt a politikus szerint azért nem közlik a nyilvánossággal, mert félnek a kormány érdekeit kiszolgáló döntést bevallani - írta meg a Frisshirek.hu.

Még márciusban Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt kérdezte az ombudsmantól, hogy szerinte alkotmányos-e a pedagógussztrájk ellehetetlenítése. Akkor Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa lényegében azt válaszolta, hogy igen.

A beadványt Tóth Bertalan és más országgyűlési képviselők nyújtották be, akik azt kérték, hogy a testület semmisítse meg a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvénynek azt a két paragrafusát, amelyek a pedagógussztrájkhoz kapcsolódóan a még elégséges szolgáltatás mértékét írják elő - írja a telex.hu.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy

nem alaptörvény-ellenesek a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvénynek azok a rendelkezései, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén.

A sztrájkról szóló törvény szerint

annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja, törvényi szabályozás hiányában pedig a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a mértékéről és feltételeiről megállapodni.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény 14-15. §-ai meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén.

Az indítványozó országgyűlési képviselők álláspontja szerint e rendelkezések a sztrájkjog lényeges tartalmát oly módon korlátozzák, hogy annak nyomásgyakorló funkciója elvész. A szabályozás szükségtelenül és aránytalanul, önkényesen korlátozza a pedagógusok sztrájkhoz való, Alaptörvényben is szereplő jogát, és emellett nemzetközi szerződésbe ütközik.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a köznevelési intézmények elsődlegesen a gyermekek művelődéshez és megfelelő testi és lelki fejlődéshez való alapjogának biztosítását szolgálják 

- írják határozatukban.

A gyermekek alapvető jogai az állam tevőleges magatartásával valósulhatnak meg. A támadott törvényben a jogalkotó a még elégséges szolgáltatási minimumok differenciált meghatározásánál tekintettel volt a különféle szükséglettel rendelkező gyermekek (pl. az érettségi előtt állók, iskolások, óvodások, sajátos nevelési igényű gyermekek stb.) jogaira.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a köznevelési intézményekben

a sztrájkjog korlátozása legitim célból, a szükséges mértékben, és a vele szemben védelemre szoruló alapvető jogok, alkotmányos értékek kiegyensúlyozott figyelembevételével, azaz arányosan történt.

A köznevelési intézmények működése, és ezáltal a gyermeki jogok érvényesülése a sztrájkjog korlátozásának legitim céljai. A törvénynek a még elégséges szolgáltatást szabályozó rendelkezései tehát összhangban állnak az Alaptörvény rendelkezéseivel, így az Alkotmánybíróság a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának utólagos vizsgálatára benyújtott indítványt elutasította.

Az újabb kirúgások után ismét sztrájkolnak a pedagógusok

A Klebelsberg Központ előtt tartott, múlt hét szombati tüntetésen jelentették be, hogy november 18. után december 8-án ismét országos munkabeszüntetés következik az oktatásban.