2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Adócsalás miatt ítélték el Trump két cégét

frisshirek.hu, 2022. december 07. - 13:30
Adócsalás miatt ítélték el Trump két cégét
Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált "boszorkányüldözés".

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Donald Trump tulajdonában álló cégbirodalom két vállalkozásánál mind a 17 felhozott vádpontban, többi között bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben megállapították a bűnösséget.

A vád szerint a cégek vezető tisztségviselői nagy értékű vállalati juttatásokat vettek igénybe, amivel személyi jövedelemadó-kötelezettségüket csökkentették.

A vádlottak padján ült Alex Weisselberg, a Trump Szervezet (Trump Organization) időközben felfüggesztett pénzügyi vezetője is, aki vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót, amiért cserében 5 hónap börtönnel és pénzbüntetéssel kikerülhet az eljárásból.

Donald Trump az ítélethirdetés után közleményt adott ki, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy

a cége elleni eljárás politikailag motivált "boszorkányüldözés".

A Trump-vállalkozások ügyvédje Alan Futerfas a bíróságról távozóban azt hangoztatta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A perben Donald Trump és családtagjai nem voltak vádlottak, de a New York-i ügyészség a per során azt állította, hogy az adóelkerülés az előző elnök személyes jóváhagyásával történt. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott az ügyben.

A bűnösség megállapítása után a vádpontok alapján a Trump Szervezetet legfeljebb 1,6 millió dollár pénzbüntetésre ítélheti a bíróság - tudósított az MTI.

Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre

Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt.

Soha egyetlen volt amerikai elnök sem mondott még ilyet.

Mind a 45 amerikai elnök - beleértve Trumpot is -, azzal kezdte hivatali idejét, hogy esküt tett az Egyesült Államok alkotmányára, az amerikai politikai intézmény alapdokumentumának a fenntartására és védelmére.

Ezek után nem véletlen, hogy a demokraták és a republikánusok politikusai élesen bírálták Donald Trump volt amerikai elnököt a hétvégén. 

Trump az új Twitter-tulajdonos, Elon Musk jelentésére válaszolt, amely szerint a közösségi oldal 2020 októberében blokkolta a New York Post Hunter Bidenről, Joe Biden fiáról szóló riportjának terjesztését. Trump azt állította, hogy a Twitter lépései határozták meg az elnökválasztás eredményét.

"Egy ilyen jellegű és nagyságrendű hatalmas csalás lehetővé teszi minden szabály, előírás és cikk hatályon kívül helyezését, beleértve az alkotmányban foglaltakat is"

- írta Trump.

Mennyi esélye van Trump visszatérésének?

Minden csak jóslat ezzel kapcsolatban – sok múlik az egészségi állapotán is két év múlva - akkor lesz 78 éves. De tegyük hozzá, eddig minden közvélemény-kutatás a volt elnök győzelmét mutatja - foglalta össze a privatbankar.hu.

Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik