2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A rendőrségi Robotzsarut is méltatta Varga Judit az áldozatsegítésben

frisshirek.hu, 2022. december 06. - 14:51
A rendőrségi Robotzsarut is méltatta Varga Judit az áldozatsegítésben
Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

2021. januárig az áldozatsegítő rendszer úgy működött, hogy a segítők csak akkor kapták meg az érintettek adatait, ha azok kezdeményezték ezt. Ekkor változtatták a rendszeren, és már a feljelentéskor felajánlották az érintettnek, hogy továbbítják adatait az áldozatsegítőknek. Tavaly novemberben újra módosították a szabályokat: azóta automatikusan továbbítják az adatokat, ha az az érintettek nem tiltják le őket - ismertette a tárcavezető az MTI beszámolója szerint. Az új rendszer robbanásszerű változást hozott:

míg 2022 januárjában 357 áldozat adatait kapták meg, addig októberben már 965-ét

- emelte ki Varga Judit, aki elmondta azt is, hogy a közvetlen elérés érdekében informatikai fejlesztés zajlik, amelyben az áldozatsegítő szakrendszer és a rendőrségi Robotzsaru között könnyebbé válik az adatok átadása.

Idén 21 ezer áldozat jelent meg az áldozatsegítő rendszerben, szemben a tavalyi 18 ezerrel.

A 24 órán át működtetett áldozatsegítő vonal mellett pedig megduplázódott a központokban személyesen megjelenők száma: idén már meghaladta 10 500-at - sorolta a számadatokat a miniszter.

2020-ban 47 millió forintot, 2021-ben 68 millió forintot, idén novemberig pedig 100 millió forintot fizetett ki a szolgálat állami kárenyhítés címén.

Időarányosan tartják az eltervezett bővítést, és el fogják érni, hogy 2025-ben minden megyében legyen áldozatsegítő központ vagy egy pont, ahol a rendőrség révén tudnak segítséget nyújtani az áldozatoknak. 2010 óta a kormány kiemelt feladatként tekint arra, hogy a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények káros hatásait is csökkentse, valamint a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichológiai és anyagi sérelmeit enyhítse. Cél, hogy a krízishelyzetbe került emberek védtelenségét csökkentsék, kiszolgáltatottságukat enyhítsék - részletezte a kormány szándékát Varga Judit.

Tárcaközi munkacsoportot is létrehoztak, és folyamatosan bővítik az együttműködő partnereik körét.

Idén 46 együttműködési megállapodást kötöttek állami, egyházi és civil partnerekkel; ezáltal 130-ra bővült az együttműködő szervezetek száma. A nagyvállalatokkal kötött megállapodásokról Varga Judit azt mondta, hogy ezen cégek azt segítik, hogy eljusson az információ az emberekhez: ha szükségük van segítségre, kaphatnak.

Az év végéig valamennyi áldozatsegítő központot ellátják a Világjáték nevű játékterápiás eszközzel,

amelyet az ünnepségen három központnak adott át. Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese beszédében emlékeztetett, hogy 1999-ben mintegy 200 áldozatot tudtak az áldozatsegítés rendszerébe terelni, idén csak a rendőrség oldaláról már 5670-et.

2010-ben csaknem 429 ezer, 2021-ben pedig 142 ezer bűncselekményt regisztráltak; idén ez a szám 138 ezer. Az emberölések száma 2010-ben 306, tavaly 151 volt, a testi sértések száma 14 391-ről 6779-re, a lopások száma 185 068-ról 40 831-re, a rablások száma 3385-ről 543-ra mérséklődött 11 év alatt. A regisztrált felderített elkövetők száma 2010-ben 119 816, tavaly 126 674 volt, ami a rendőrségi munka hatékonyságnövekedését mutatja, a sértettek száma pedig 245 677-ről 84 274-re csökkent - sorolta a számadatokat Töreki Sándor.

Igaz, azt az ezévi jelenséget nem említette meg, amelyről a Frisshirek.hu-n már beszámoltunk, hogy az első tíz hónapban ötödével nőtt a bolti lopások száma tavalyhoz képest, amely főként a megélhetési válság számlájára írható.

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára a kormányhivatalok és az áldozatsegítő központok együttműködését méltatta. A kormányhivatalok az érdekérvényesítés erősítésével, azonnali pénzügyi segéllyel, megfelelő feltételek esetén védett szálláshely biztosításával, állami kárenyhítéssel tudják segíteni az áldozatokat - jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

A kiemelt kép forrása: MTI / Bruzák Noémi