2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Utánajártunk, mennyibe kerülhet a karácsonyi ünnepi vacsora

Lukácsi Katalin, 2022. november 30. - 16:30
Utánajártunk, mennyibe kerülhet a karácsonyi ünnepi vacsora
Érdemes időben megtervezni, mit is főzünk karácsonykor, és amit lehet, akár korábban is megvásárolni. Sokan az inflációs válság közepette épp a karácsonyi pompán akarnak majd spórolni, az ünnepre azonban díszkivilágításoktól függetlenül is szükségünk van. A legdrágább dolgot ugyanis fel sem vettünk piaci körképünk listájára: az időt. Szánjunk most abból a legtöbbet szeretteinkre!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Ha Katalin locsog, karácsony kopog

– szól az ismert népi jóslás, ami azon alapul, hogy Katalin-napra pontosan egy hónappal következik a szeretet ünnepe. November vége van, nyakunkon a karácsony, vasárnap már meg gyújtottuk az első gyertyát.

A Frisshirek.hu utánajárt, hogy az infláció árnyékában mennyibe is kerülnek az ismertebb karácsonyi fogások hozzávalói most a piacokon és a szupermarketekben.

Készüljünk fel lélekben és a pénztárcánkkal, mert hamarosan meg kell vásárolnunk és sütnünk ezeket a finomságokat!

A fővárosi Lehel piacon és a Fővám téri Vásárcsarnokon néztünk körül a piaci árakért, míg az üzleteket tekintve az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Spar és a Tesco árait összegeztük. A boltoknál a termékkínálatból mindig a legolcsóbbat vettük alapul.

Meglepetésünkre a legnagyobb szórást a dióbél árai között találtuk.

A piaci árak általában olcsóbbak a bolti áraknál, igaz, egy-egy akció vagy törzsvásárlói kedvezmény akár sok száz forinttal felülírhatja a tételeket. A sok-sok karácsonyi receptet összegezve, beleszámítva a főételt és a desszertet is (eltekintve a hatósági áras termékektől) a következő hat alapanyagot vizsgáltunk meg, amelyek közül egy vagy kettő talán minden háztartásnál majd a bevásárlói kosárba kerül karácsony előtt. (A zárójeles ár időszaki akciós árat jelöl.)

étel piaci és bolti árak
harcsa filé 4200-4958 Ft
ponty szelet (3299-)3500-4398 Ft
pulyka filé (1878-)1899-2600 Ft
zsír 1735-1900-2398-3399 Ft
dióbél 2990-5440-6495-7690-9145 Ft
darált mák 3000-3745-4825 Ft

Minden termékből a két piacon találtuk meg a legolcsóbb árakat. Igaz, a két zárójeles árral a ponty és a pulyka kategóriában is egy-egy üzletlánc nyerte az árversenyt, de csak ideiglenesen, hiszen a zárójeles árak időszaki akciókat jelölnek, és a zárójeles árat követő „rendes” ár már a piacról származik.

Infláció nélkül is érdemes előre megtervezni a menüt és a vásárlást, mert ez béke időben is nem csak jelentős stressztől, de súlyos plusz költségektől is megkímélhet bennünket – ilyen inflációs időszakban pedig pláne.

Persze tudjuk, a karácsonnyal kapcsolatban éppen elég stressz ül a magyarok, kiváltképp a háziasszonyok vállán.

Talán mindannyian megfogadjuk minden évben, különösen december 24-én, hogy jövőre időben hozzálátunk az előkészületekhez. Vásári körképünk tételei közül egyedül a diónál érdemes jó üzletet keresni, máshol érdemi különbség nem rajzolódik ki.

Ha megtehetjük azonban – már csak a hangulata miatt is – keressük fel inkább a piacokat, a pénztárcánk is meghálálja!

A kiemelt kép a Fővám téri Vásárcsarnokról készült 2018-ban, forrása: unsplash.com