2022.12.08., csütörtök - Mária
Nyíregyháza: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Bejelentette Orbán, hogy mikor szavaz a parlament a svédek és a finnek NATO-csatlakozásáról

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 15:56
Bejelentette Orbán, hogy mikor szavaz a parlament a svédek és a finnek NATO-csatlakozásáról
Bár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arra szerette volna rávenni társaival Orbánt, hogy minél hamarabb ratifikálja hazánk a két észak-európai ország NATO-csatlakozását, a parlament arról majd csak már jövőre szavaz.

2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtök délután Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország - tette hozzá a miniszterelnök a 444 beszámolója szerint.

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n korábban beszámoltunk, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kassai V4-csúcs előtt arról beszél, hogy a mai egyeztetésen 

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Az relatív, hogy mit értünk gyorsaságon, mindenesetre legalább az elvált, hogy a magyar parlament elé kerül a két ország ügye.

A 30 tagállamból rajtunk kívül egyedül Törökország nem ratifikálta még a svédek és a finnek csatlakozását.

A Szabad Európa korábban még úgy értesült, hogy az őszi ülésszak utolsó napján, december 7-én szavazhatnak majd a magyar képviselők a két észak-európai ország csatlakozásának jóváhagyásáról, igaz, ennek az üléstervben nem volt nyoma. Az utolsó ülésnapot meglőző napon döntenek majd az EU pénzügyminiszterei a hazánknak szánt EU-s pénzek esetleges felfüggesztéséről, a portál úgy vélte, ezt a két eseményt összehangolja majd össze a kormány.

Októberben az MSZP már kezdeményezte volna a ratifikálást, de Kövér László házelnök akkor azt saját hatáskörben elutasította, amikor pedig az MSZP nyílt szavazást kért, akkor pedig a Fidesz-KDNP-s többség többször is leszavazta - emlékeztetett a 444.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán