2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

10 százalékkal drágábbak lesznek a karácsonyfák

frisshirek.hu, 2022. november 18. - 06:58
10 százalékkal drágábbak lesznek a karácsonyfák
Idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés - válaszolta az MTI kérdésére a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével, magyarázta a szervezet. A magyar termelőknek ugyanakkor kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben emelni, ahogy más dísznövény-termesztők sem - részletezték.

Magyarországon a karácsonyi fenyők 600-700 családnak biztosítanak megélhetést körülbelül 3000-3500 hektáron,

a termőterület hosszú ideje nagyjából változatlan. A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról szállítanak a környező államokba is - fejtette ki a szakmai közösség.

Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken.

Egyre zöldebbek vagyunk a karácsonyi ünnepek kérdésében is. A szervezet szerint ezzel magyarázható, hogy a földlabdás fenyőfák évről évre népszerűbbek, jelenleg csaknem 10 százalékkal részesednek a forgalomból. Ez visszaköszönt a Cofidis Hitelmonitor felméréséből is. Ahogy a Frisshírek.hu-n arról beszámoltunk,

a magyarok kétharamada állít fát, amely fele műfenyő, harmada vágott és tizede földlabdás.

A szakmai szervezet azonban nem tanácsolják azt, hogy a földlabdás fenyőt kiültessük az ünnep elmúltával a szabadba az ünnepi. Szobahőmérsékleten hamar megindulhat a nedvkeringés, így a fa a tápanyagait gyorsan feléli, és a hirtelen hideggel szemben nem lesz ellenálló. A gyökeres fenyőket ezért kicsit tovább, a fagyok elmúltáig beltéri helyiségben érdemes tárolni, március végétől kerülhetnek csak ki a szabadba - javasolták.

A fenyőfa-termelés nem környezetkárosító tevékenység

- hívták fel a figyelmet a díszkertészek -, hiszen ennek köszönhető, hogy nem az erdőkben kell karácsonyfát vágni. Az ültetvények ráadásul hektáronként körülbelül 10 tonna szén-dioxidot kötnek meg, és ugyanennyi oxigént termelnek. Ekkora területre csaknem ezer fenyő ültethető, a növekedési idejük 8-15 év. Az éghajlatváltozás okozhat nehézségeket, de a termőterületek az átlagnál csapadékosabb, hűvösebb országrészeken, főképp a Nyugat-Dunántúlon összpontosulnak.

Keresletcsökkenés még kevésbé fenyeget, a karácsonyi szokásoknak köszönhetően a fenyőfatermesztésnek van jövője Magyarországon - zárta válaszait a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szerveze.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com