2022.12.08., csütörtök - Mária
Nyíregyháza: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Ötöslottó-nyereményértékű halat fogtak a Tiszán

Lukácsi Katalin, 2022. november 15. - 08:12
Ötöslottó-nyereményértékű halat fogtak a Tiszán
A különleges hal 5,5 kilót nyomott, de nem annyira a mérete, inkább a faja és előfordulása volt különleges annak a halnak, amelyet a szerencsés horgász a Tisza felső szakaszán fogott.

A vasárnapi horgászat egészen különlegesre sikeredett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakanyár térségében, a Felső-Tisza vidékén. A Pecaverzum beszámolója alapján reggel ködös idő volt és még mínusz fok alá is süllyedt a hőmérséklet a parton. A nemmindennapi halfogás szerencsés horgásza, Attila két botot dobott be hazánk második legnagyobb folyójába. Pontyot és süllőt tervezett volna fogni.

Egy erőteljes húzásra lettem figyelmes, két méterre álltam a bottól, gyorsan odaléptem, és elkezdődött a 15 perces fárasztás. Amikor először feljött a a hal a víz tetejére, akkor süllőre gondoltunk, aztán később már amurra, mert annyira harcias volt

– emlékezett vissza a portálnak. Kiderült azonban, hogy igazi meglepetés akadt a horogra, akinek kifogásában már Attila barátjának is segédkeznie kellett, hiszen az 5,5 kilós volt, hosszát később 70 centire mérték.

A különleges hal pedig a dunai galóca volt.

Nekünk, akik nem ismerik annyira a halak élővilágát ez talán nem mond sokat, de természetvédelmi értékéről azt kell tudni, hogy 100 ezer forintot tesz ki. Még a Debreceni Egyetemről is megkeresték a szerencsés kifogás miatt, de rengeteg más gratulációt is kapott. Az egyetemről azt mondták neki, hogy

ez olyan mintha megnyertem volna az ötös lottót háromszor.

A Felső-Tisza ennyire "alsó" szakaszán ugyanis nem volt példa még a dunai galóca tetten érésre.

Ez hatalmas szenzáció! Gyönyörű példány, élőben még sosem láttam ekkorát

– lelkendezett a portálnak Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja, aki azt is hozzátette, hogy "a Felső-Tiszai galócák követik a táplálékforrásukat, főleg a paducokat. Ez példány is vélhetően onnan jött, és annak köszönhetően, hogy az idei évben a csapadékhiány miatt végig nagyon kisvíz jellemezte a hazai folyókat, így a Tiszát is” - összegezte a szakember.

A "csodálatos halfogás" képeit ezen a linken nézhetik meg.

A kép illusztráció, a forrás: unsplash.com