2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Nyíregyháza: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Átlagosan 100 ezer forintot tervezünk karácsonyra költeni

frisshirek.hu, 2022. november 15. - 07:17
Átlagosan 100 ezer forintot tervezünk karácsonyra költeni
A Cofidis Hitelmonitor kutatását már 2011 óta készíti, amely reprezentatívnak számít. Kiderül az is, hogy állítunk-e karácsonyfát, és vásárlunk-e ajándékot, valamint mennyi összeget.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Karácsonyi ünnepi kiadásokra százezer forintot terveznek költeni átlagosan a magyarok idén, ebből 47 500 forintot szánnak ajándékra - összegezte eredményeit a Cofidis Hitelmonitor legfrissebb, negyedik negyedéves kutatását, amelyet az MTI szemlézett.

Idén 35 százalékkal kevesebbet szeretnénk átlagosan az ünnepekre költeni

- állapították meg a közleményben, ezen belül a felnőtt lakosság csaknem ötöde, 18 százaléka egyáltalán nem akar plusz költséget vállalni ebben az időszakban.

A kutatásból az is kiderült, hogy mindösszesen a magyarok 20 százaléka él kényelmesen jövedelméből, 80 százaléka küzd hónapról hónapra.

A hiány átlagosan a családoknál 200 ezer forint. A legtöbben tehát azt mondták, ha mindössze 200 ezer forinttal több bevételük lenne, akkor helyreállna az életük. A drámai infláció miatt július óta 30 ezer forinttal költenek többet az élelmiszerekre az elmondásuk szerint, de azt gondolják, hogy a tendencia növekedni fog.

Összességében egy hónapban 142 ezer forint megy el ételekre.

A kutatás azt is megvizsgálta, hogy miként állnak a magyarok a hitelfelvételhez. Ebből kiderült, hogy mindössze 11 százalék szeretne ehhez az eszközhöz folyamodni, ezen belül a legnépszerűbb az 1,2 milliós személyi kölcsön. Igaz, ezek a számok azt mutatják, hogy érdemben nem csökkent a karácsonyi hitelek iránti kereslet a nehéz gazdasági helyzet miatt.

A magyarok kétharmada állítani fog karácsonyfát

- a hitelcég felméréséből ez az adat is kiviláglott, ahogy az is, hogy ennek a fele műfenyő lesz. Vágott fenyőt az állítók 30 százaléka, míg földlábasat 10 százalék. Összesen fenyőre 10 ezret költenénk majd, de dekorációra a magyarok háromnegyede egyáltalán nem fordít majd pénzt.

Az ajándékvásárlás szokása 2019-hez képest 20 százalékkal csökkent

- három évvel ezelőtt még 78 százaléka a magyaroknak tárgyi ajándékkal tervezte meglepni szeretteit, ma már csak 58 százalék. Ennek össze megbecsülve 47 500 forint, amely emelkedést mutat a 2021-es 35 800 forinthoz képest.

A kutatást a hitelmonitor 500 főn végezte a 18-69 éves lakosság körében, amelyet az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. reprezentatívnak készít, és amely 2011 óta megszületik.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com