2023.12.09., szombat - Natália
Nyíregyháza: 3o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Autópálya épülhet Ukrajna és Magyarország között

frisshirek.hu | 2022. november 11. - 16:10
Autópálya épülhet Ukrajna és Magyarország között
Az első magyar-ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséról, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztetett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel pénteken a beregsurány-asztélyi határátkelőhelyen, amelyről az MTI számolt be.

Magyar Levente újságíróknak arról beszélt, hogy mindkét fél régi törekvése, hogy átjárhatóbbá tegyék a magyar-ukrán határszakaszt a személy- és az áruforgalom számára, de az utóbbi tíz évben tárgyalt számos javaslat közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítani.

Azt látom, hogy ma van egy igazi, őszinte szándék az ukrán fél részéről, hogy felgyorsítsa ennek a programnak végrehajtását

- osztotta meg reményeit az államtitkár, és hozzátette, hogy ebben a törekvésben a magyar fél partner lesz.

A legfontosabb feladat: Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítése.

Ehhez a határ magyar oldalán néhány tíz kilométer autópályát kell megépíteni, ukrán oldalon a Beregszászt elkerülő útszakasz megvalósítása a prioritás, a beruházások finanszírozásához pedig Brüsszel segítségét kérnék a felek. További közös feladatnak pedig Magyar Levente egy új Tisza-híd megépítését látja Záhonynál. De fontos a Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád közötti határátkelőhely megnyitása is, amelyhez szintén a szankciós politikáért folyton ostorozott Brüsszel anyagi támogatását szeretné elérni a magyar és az ukrán fél.

Ha hozzá tudunk járulni az ukrán oldali munkákhoz, akkor ezt készek vagyunk megtenni

- vallotta meg a kormány nyitottságát az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a megbeszéléseken érintették a vasúti gabonaszállítás kérdését is. A nagyobb mennyiségű terményszállításhoz és annak magyar oldali fogadásához további technikai egyeztetésekre lesz szükség a felek között - mondta el Magyar.

Egyértelmű magyar szándék, hogy ebben is segítsük Ukrajnát, készek vagyunk szintén anyagi forrást irányítani erre a területre - fogalmazott a kormányzati kommunikációtól némiképp elütő hangon az államtitkár. Musztafa Najem megismételte, mely témákat tárgyalták át magyar kollégájával, majd reményét fejezte ki, hogy még ebben az évben pont kerülhet az új átkelő megnyitásának ügyére.

Elkészültek az ehhez szükséges számítások, hálás vagyok magyar partnereinknek, hogy készen állnak megfinanszírozni a nyitáshoz szükséges ukrán oldali fejlesztéseket

- jelentette ki az ukrán miniszterhelyettes. Egyben elmondta azt is, hogy keresik a lehetőséget az asztélyi határátkelőn egy olyan "ideiglenes megoldásra", amely segítene tehermentesíteni a többi ukrán-magyar átkelő forgalmát. Végül hozzátette ő is, hogy számítanak a beruházásokhoz az Európai Unió támogatására.

A kép illusztráció, Magyar Levente kárpátaljai látogatásának egy másik találkozóján készült, forrása: MTI / Nemes János