2023.03.22., szerda - Benedek
Nyíregyháza: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Januártól megduplázódhat az apanapok száma

frisshirek.hu, 2022. november 03. - 07:21
Januártól megduplázódhat az apanapok száma
Az eddiginél jóval több szabadságra lesznek jogosultak a szülők 2023. január elsejétől az Országgyűlés előtt lévő új jogszabálytervezet szerint.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A Technológiai és Ipari Minisztérium benyújtotta a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek

– olvasható a tárca szerda esti közleményében.

A kezdeményezés elfogadásával megvalósulhat az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről, a munka és magánélet egyensúlyáról szóló uniós rendelkezések átültetése

– írták a Telex szemléje szerint.

A munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetésével

duplájára emelkedhet az „apanapok” száma, azaz az érintettek gyermekük születése után kivehető 10 munkanappal rendelkezhetnek. Gyermeke hároméves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság illetheti meg a munkavállalót.

Ez utóbbit a dolgozó kérésének megfelelő időpontban kell, hogy kiadja a munkáltatója.

A törvénytervezet szerint az, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, gondozói szabadság keretében legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

A Telex által szemlézett javaslat azt is megfogalmazza, hogy

a kisgyermekes szülők rugalmasabb munkafeltételeik biztosítása érdekében a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat.

A változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni.

Az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével a munkáltatóknak rövidebb határidőkkel, részletesebb információkat kell majd nyújtaniuk. Így például a foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót a jelenlegi 15 helyett már 7 napon belül át kell adniuk, az esetleges változásról pedig legkésőbb annak napján értesíteniük kell a munkavállalót.

A Telex arról is beszámolt, hogy a minisztérium szerint a munkavégzés kiszámíthatóságát növeli a törvénycsomagnak az a rendelkezése, amely alapján

a korábban közölt munkaidő-beosztás kollektív szerződéssel is csak legkésőbb a munkakezdés előtt 48 órával változtatható meg.

Új elemként jelenik meg a javaslatban, hogy a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania a munkaköri feladatok teljesítéséhez szükséges, jogszabály alapján kötelező képzéseket.

A törvényjavaslat új passzusai parlamenti elfogadásuk esetén 2023. január elsejétől léphetnek majd életbe.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt, a Magyar Szakszervezeti Szövetség a nyáron jelezte, hogy egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél lényegesen több fizetett szabadnap jár az apáknak. Éppen ezért az érdekvédelmi szervezet felszólította a „magát családbarátnak valló” kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.

Illusztrációs fotó: Pixabay