2024.04.16., kedd - Csongor
Nyíregyháza: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Robbantással fosztják ki a bankautomatákat

frisshirek.hu | 2022. október 23. - 17:30
Robbantással fosztják ki a bankautomatákat
A robbantás vált a bankautomaták felnyitásának és kifosztásának fő módjává Európában.

„Drámai mértékben” megnőtt a bankautomaták kifosztásának száma Európában, a robbantásos módszer vált az eszközök felnyitásának és kirablásának „divatos módjává”

– közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) vasárnap.

A hvg.hu beszámolója szerint Claire Georges, az Europol szóvivője a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, az uniós szervezet a nemzeti bűnüldöző szervek együttműködésének segítségével a bankjegykiadó automaták robbantással történő kirablásának növekvő tendenciáját állapította meg számos európai országban, köztük főként Németországban, Dél-Európa több országában és a balti államokban.

A pénzautomaták robbantásos kifosztását nemzetközi szinten működő, erre szakosodott bűnszervezetek követik el. A bűnözők egyre gyakrabban használnak rendkívül nagy erejű robbanóanyagokat, amelyek akár az épületek összeomlását is előidézhetik, illetve ártatlan emberek halálát okozhatják

– figyelmeztetett.

A szóvivő tájékoztatása szerint

a német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált az azt megelőző évben feljegyzett 268-hoz képest. Annak ellenére történt növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt korlátozták a tagállamok közötti utazást. Ez a szám idén várhatóan tovább nő az országban.

A holland rendőrség az év első kilenc hónapjában a pénzkiadó automaták esetében annyi robbantásos kifosztást regisztrált, amennyit az egész előző évben. Az Europol illetékes szóvivője hozzátette,

annak dacára növekedett a holland esetek száma, hogy egyre kevesebb ilyen automatát üzemeltetnek az országban.

A hvg.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy Europol egy korábbi tanulmányában a pénzautomaták „fizikai rongálásos” kifosztása eseteinek csökkentésére „a bűnözők zsákmányának megrongálását” javasolta rablási kísérlet esetén, ami – véleményük szerint – csökkenti az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése iránti kedvet.

Az uniós rendőrségi szervezet mindenekelőtt az automatákban tárolt készpénz mennyiségének csökkentését javasolta, valamint a pénz nyomon követhetővé tétele érdekében a bankjegyek megfestését a lopás pillanatában, ami lehetetlenné teszi a bűnözők számára, hogy a pénzt bárhol felhasználják.

Illusztrációs fotó: Pixabay